POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > U Međimurju je održan prvi „Sajam sigurnosti i prevencije“ u Republici ...

U Međimurju je održan prvi „Sajam sigurnosti i prevencije“ u Republici Hrvatskoj

U Međimurju je održan prvi „Sajam sigurnosti i prevencije“ u Republici Hrvatskoj
22. rujan 2014. -

Foto: PU međimurska

U petak, 19. rujna u vremenu od 9 do 19 sati na prostoru MESAP-a u Nedelišću“, u organizaciji Vijeća za prevenciju Međimurske županije i PU međimurske, održan je „Sajam sigurnosti i prevencije“, prvi takav u Republici Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju sajma prisustvovali su predstavnici Ravnateljstva policije i policijskih uprava, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, predstavnici gradova i općina, pravosuđa, javnih i državnih službi i brojni drugi uzvanici. U svom obraćanju župan je izrazio zadovoljstvo što je prvi ovakav sajam opet održan u Međimurskoj županiji koja je i do sada na državnoj razini prednjačila u svim vidovima prevencije. Zahvalio je posebno Policijskoj upravi međimurskoj na još jednoj dobroj inicijativi i naporima koje je uložila u organizaciju sajma, ali i svim sudionicima koji su dali svoj doprinos da ova priredba uspije.

Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić istaknuo je da je Policijska uprava međimurska među prvima prepoznala značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja i već niz godina uspješno provodi niz preventivnih projekata koje su kasnije preuzele i neke druge sredine. Veliki dio tih projekata ne bi se mogao realizirati bez podrške jedinica lokalne samouprave  koje su ih na sreću prepoznale kroz svoja vijeća za prevenciju i financijski podržale. Zahvalio se i Službi za prevenciju Ravnateljstva policije koja je od samog početka podržala ovaj, ali i brojne druge projekte, poput osnivanja „Zaklade za prevenciju Međimurske županije“ koja je također promovirana na ovom sajmu.

Na sajmu je sudjelovalo ukupno 46 izlagača, javnih i državnih ustanova, udruga i pravnih osoba koje se bave prevencijom u području sigurnosti, profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, Službe za zaštitu i spašavanje i dr. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavili su PU međimurska, PU zagrebačka, Služba za prevenciju Ravnateljstva policije, Služba protueksplozijske zaštite, Antiteroristička jedinica policije i Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Oko 1.500 građana koji su posjetili sajam mogli su se na jednom mjestu informirati o tome što policija i druge službe poduzimaju da bi građanima jamčili sigurnost, te kojim se sredstvima i metodama pri tome koriste, ali jednako tako su u ugodnoj i partnerskoj atmosferi dobili i informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijima, te kako mogu pridonijeti većoj sigurnosti u svojoj sredini.

Najviše pažnje posjetitelja plijenile su atraktivne pokazne vježbe pripadnika Antiterorističke jedinice policije, poput spuštanja iz helikoptera, tzv. „repelinga“, padobranskih skokova i rješavanja talačkih situacija, te pripadnika protueksplozijske zaštite sa specijalnim robotom za eksplozive „Teodorom“, kao i prikaz forenzičkih metoda i sredstava za pronalazak, izuzimanje i vještačenje tragova sa mjesta događaja. Zahtjevnu pokaznu vježbu spašavanja ozlijeđenih osoba iz vozila prikazali su i pripadnici vatrogasnih postrojbi.

Održavanje sajma svojim su glazbenim nastupima podržali i međimurski pjevači Bojan Jambrošić i Mirko Švenda Žiga.

Sajam je također bio i prilika da se u javnosti promovira još jedan jedinstveni preventivni projekt, također prvi u Republici Hrvatskoj - „Zaklada za prevenciju Međimurske županije“ koju je na inicijativu Policijske uprave međimurske osnovala Međimurska županija.

Svrha ove zaklade je pružanje novčane i druge pomoći u realizaciji preventivnih projekata i programa na prevenciji kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i ostalih delinkventnih ponašanja, a namijenjena je fizičkim i pravnim osobama, nositeljima preventivnih aktivnosti, koje djeluju na području Međimurske županije.

Naime, organiziranje i provedba preventivnih projekata  i programa sa sobom donosi i određene financijske troškove koje su do sada uglavnom snosile jedinice lokalne uprave i samouprave. Osnivanje zaklade vođeno je međutim idejom da se u financiranje takvih projekata uključe i druge zainteresirane pravne ili fizičke osobe, čime bi se osigurala dodatna sredstva i omogućilo provođenje još više projekata.

 

Uvjereni smo da su svi posjetitelji zadovoljni onime što je na sajmu predstavljeno, a one koji nisu posjetili sajam pozivamo da to svakako učine slijedeće godine kada će on vjerujemo biti još veći i uspješniji.


Gosti i uzvanici Sajma sigurnosti i prevencije
Pozdravna riječ župana Međimurske županije
Pozdravna riječ načelnika Policijske uprave međimurske

Načelnik Policijske uprave međimurske s gostima
Štand Policijske uprave međimurske
Oprema Interventne jedinice policije Čakovec

Štand Policijske uprave zagrebačke
Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije na štandu CFIIV "Ivan Vučetić"
Prof. dr. sc. Duško Modly na štandu Strukovne udruge kriminalista

Štand IPA Međimurje
EOD robot
Dio opreme Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Osnovnoškolci izlagači na Sajmu
Dio izložene vatrogasne opreme
Simulator vožnje motociklom

Poligon "Sigurna vožnja biciklom"
Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije s djecom na likovnoj radionici "Policajac - moj prijatelj i pomagač"
Predstava o međuvršnjačkom nasilju "Tina Zvačak"

Poligon Jumicar - program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu
Djeca iz vrtića "Pirgo" Kuršanec s Voditeljicom Službe prevencije Ravnateljstva policije
Pokazna vjezba Antiterorističke jedinice Lučko - repeling

Nastup demo tima Antiterorističke jedinice Lučko
Detalj vježbe Antiterorističke jedinice Lučko
Interventno vozilo

Službeni pas za deteckiju droga
Pokazna vježba Javne vatrogasne postrojbe Čakovec
Vježba Crvenog križa Čakovec

Policijski službenici za prevenciju PU međimurske sa zamjenikom načelnika PU međimurske
Nastup pjevača Bojana Jambrošića
Nastup pjevača Mirka Švende Žige


Vijesti za aktualni mjesec:


20.2.2019.Krađa iz nezaključanog vozila
20.2.2019.Provala u kuću
20.2.2019.Prometna nesreća s poginulom osobom
19.2.2019.Provala u obiteljsku kuću
18.2.2019.Osumnjičena za ubojstvo
18.2.2019.Prometne nesreće tijekom vikenda
18.2.2019.Izbio požar zbog kvara na usisavaču
18.2.2019.Otkriven maloljetnik koji je oštetio službeno vozilo policije
18.2.2019.Krađe i teške krađe tijekom proteklog vikenda
18.2.2019.Održan 16. memorijalni malonogometni turnir i kros utrka „Željko Murk“
15.2.2019.Provođenje akcije "NADZOR TERETNIH AUTOMOBILA I AUTOBUSA"
15.2.2019.Oduzeo prednost prolaska
14.2.2019.Provedena preventivno-represivna akcija
13.2.2019.Oduzeo prednost autobusu
13.2.2019.Otkriven počinitelj krađe
12.2.2019.Obilježena 16. godišnjica pogibije Željka Murka
12.2.2019.Najava provođenja akcije u nadzoru prometa
12.2.2019.Provala u prostor privatne tvrtke
11.2.2019.Informacije
11.2.2019. Zapalio se prostor iza kamina u obiteljskoj kući


str.: 1 od 2. Ukupno: 40 zapisa.