POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > U Čakovcu održan četvrti sajam sigurnosti i prevencije

U Čakovcu održan četvrti sajam sigurnosti i prevencije

U Čakovcu održan četvrti sajam sigurnosti i prevencije
22. rujan 2017. -

Foto: PU međimurska

Četvrti Sajam sigurnosti i prevencije ove godine održan je u Čakovca. Na Trgu Republike, ulicama Kralja Tomislava i Matice Hrvatske te u zgradama Doma sindikata i popularnoj „Scheierici“.  Pedesetak izlagača iz javnih i državnih ustanova, udruga građana, pravnih osoba koje se bave prevencijom u području sigurnosti, dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi predstavilo se velikom broju posjetitelja. Ovaj, prema svojim sadržajima prepoznatljiv i jedinstven sajam, organizirala je Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca.

Sajam, kao ogledalo uspješne suradnje lokalne zajednice i policije, imao je i međunarodni karakter. Policijska izaslanstva iz Mađarske i Republike Slovenije, a od domaćih snaga, policajci iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Međimurske županije te Ravnateljstva policije predstavili su znatiželjnim posjetiteljima raspoloživu tehniku koju koriste u svakodnevnom radu i upoznali ih s nizom korisnih i edukativnih preventivnih aktivnosti.

Preventivne aktivnosti policije predstavljene su kroz mnogobrojne radionice namijenjene za najmlađe, pa tako i za najstarijim žitelje Međimurja. Uvijek atraktivne vježbe uspješno su prezentirali policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, dok je preletima helikoptera MUP-a poglede posjetitelja mamio pilot Specijalne jedinice policije. Pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih u potresu koordinirano su pod nadzorom Stožera za civilnu zaštitu Međimurske županije i Grada Čakovca prikazali pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, JVP-a Čakovec i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec. U atraktivnim vožnjama policijskim motociklima na prigodnom poligonu sudjelovali su policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke i međimurske. Daktiloskopiju, kao disciplinu kriminalističke tehnike posjetitelji su upoznali kroz interesantne praktične vježbe djelatnika Centara za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba. Prevencija u cestovnom prometu bila je zastupljena kroz veliki broj poligona na kojima su najmlađi posjetitelji u realnim situacijama usvajali osnove prometne kulture, a oni nešto stariji kroz simulatore prevrtanja i sudara, koje je osigurao Autoklub Čakovec, mogli su iskusiti opasnosti prometnih nesreća i pritom se uvjeriti u svrsishodnost sigurnosnog pojasa. Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba, kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijeli su najmlađim posjetiteljima osnovna znanja o prometnoj kulturi.

Otvorenju sajma i svečanoj akademiji povodom Dana policije prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec i njegovi zamjenici, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici gradonačelnika Čakovca, pomoćnik načelnika Uprave policije, Josip Bukvić sa suradnicima iz Ravnateljstva policije, delegacije slovenske i mađarske policije, načelnici susjednih policijskih uprava sa zamjenicima, predstavnici gradova i općina, pravosuđa, javnih i državnih službi, crkve, policijskih sindikata, članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika Policijske uprave međimurske i brojni drugi uzvanici te građani, kao i učenici čakovečkih osnovnih škola.

U ime grada domaćina uzvanike, posjetitelje i izlagače pozdravio zamjenik gradonačelnika i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved, istaknuvši važnost prevencije u stvaranju sigurnijeg društava u kojem živimo.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što sajam polako prerasta u tradicionalni događaj. Svake godine na sajmu se okuplja veliki broj izlagača koji u svom radu uvelike doprinose povoljnom stanju sigurnosti na području Međimurske županije, ali i šire.

O zadovoljavajućem stanju sigurnosti na području Međimurske županije govorio je novoizabrani načelnik Policijske uprave međimurske, Ivan Sokač. Zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji Sajma sigurnosti i prevencije, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca te Ravnateljstvu policije. Ujedno, uputio je čestitke svim djelatnicima policije povodom Dana policije.      

Na kraju prisutnima se obratio pomoćnik načelnika Uprave policije, Josip Bukvić te istaknuo da je ovaj sajam organiziran na jedinstven način u Republici Hrvatskoj. Policijska uprava međimurska organizacijom ovakvih događaja ističe da su joj prioriteti u radu prevencija i sigurnost. Ovakav sajam važan je da se pokaže transparentnost i spremnost hrvatske policije da se stekne i zadrži povjerenje kod građana.

U glazbenom dijelu programu sudjelovali su učenici Srednje glazbene škole Varaždin i Osnovne umjetničke Škole „Miroslava Magdalenića“ iz Čakovca, dok su se publici u uvodnom dijelu šaljivim igrokazom „Snjeguljica pod policijskom zaštitom“, predstavili polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Najbolje likovne radove polaznika gradskih osnovnih škola i dječjih vrtića na temu „ Sigurnosna kultura“, prigodne nagrade uručio je zamjenik gradonačelnika, Mario Medved.

U povodu Dana policije dodijeljene su i prigodna priznanja "naj-policajcima“ Međimurske županije za 2017., kao dio zajedničke akcije portala eMeđimurje i Policijske uprave međimurske.

Najboljim policijskim službenicima proglašeni su policijski službenici Dejan Kočiš, Marinko Orsag i Davor Špoljar iz Policijske postaje Prelog. Hrabri trojac iz gorućeg automobila izvukao je unesrećenog u prometnoj nesreći. Prigodne plakete predali su im  predstavnici portala Igor Halić i Alen Fuš, načelnik Sokač i glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Radovan Gačal.

 Veliki broj građana koji su posjetili sajam u ugodnoj i partnerskoj atmosferi dobili su informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijima.

Policijska uprava međimurska polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima poginulih policajaca, kao i Svetom misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje u crkvi Svetog Nikole u Čakovcu, kao i mnogim drugim aktivnostima tijekom sljedećeg tjedna obilježit će Dan policije.


Svečana akedemija
Zamjenik gradonačelnika Čakovca
Župan Međimurske županije

Načelnik PU međimurske
Pomoćnik načelnika Uprave policije
Najpolicajci Međimurske županije 2017.

Sudionici sajma
Radionica za djecu
Pokazna vježba Interventne jedinice policije

 Radionica Centara za forenzička ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“
Najmlađi posjetitelji sajma
Helikopter MUP-a


Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Ponosni na Ponos Hrvatske
18.1.2019.Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja
17.1.2019.Provedena preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“
17.1.2019.Preventivne aktivnosti prema najugroženijim sudionicima u prometu
17.1.2019.Provedena akcija „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
17.1.2019.Pronađeni provalnici u skladište i ugostiteljski objekt
16.1.2019.Policijski službenici uhvatili bjegunca
16.1.2019. Provala u skladište
15.1.2019.Provođenje akcije „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
14.1.2019.Informacije
14.1.2019.Dvije prometne nesreće
14.1.2019.Ukradena motorna pila
14.1.2019.Obustava postupka Oglasa za prijam u radni odnos na određeno vrijeme za radno mjesto "policijski tehničar-automehaničar"
11.1.2019.Nekoliko osoba uhvaćeno u posjedovanju droge
11.1.2019.Policija nastavlja provoditi pojačane mjere u nadzoru prometa
11.1.2019.Sudar osobnog automobila i traktora
11.1.2019.Izgorjele prostorije sportskog kluba
11.1.2019.Oštetila službeno vozilo i prijetila službenici
10.1.2019.Napala i oštetila službeno vozilo Centra za socijalnu skrb
9.1.2019.Uhvaćeni i zatvoreni provalnici


str.: 1 od 2. Ukupno: 36 zapisa.