POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > Preventivna akcija „The Honest Truth“

Preventivna akcija „The Honest Truth“

Preventivna akcija „The Honest Truth“
6. listopad 2017. -

Foto: PU međimurska  

Preventivna akcija „The Honest Truth“ je nova preventivna aktivnost koju će ove i sljedeće godine provoditi Policijska uprava međimurska. Njene aktivnosti usmjerene su prema mladima, prvenstveno mladim vozačima, odnosno budućim mladim vozačima.

Kako bi realizirali aktivnosti iz ove akcije policijski službenici obilazit će srednje škole, ugostiteljske objekte, auto škole, a u kontroli cestovnog prometa usmjerit će svoje postupanje prema mladim vozačima. Ciljana skupina su učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Do sada, policijske aktivnosti bile su prvenstveno usmjerene na probleme konzumacije alkohola i droga, a uvođenjem ovog projekta proširuju se na uočene probleme u cestovnom prometu, kao što su nepropisna brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa, telefoniranje mobitelom prilikom vožnje, distrakcija, umor i odvlačenje pažnje.

 U zemljama Europske unije kampanja TISPOL-a (European Traffic Police Network) provodi se pod nazivom „The Honest Truth“, a provođenjem spomenutih aktivnosti hrvatska policija aktivno se uključuje u njihovu kampanju. TISPOL se zalaže za smanjenje smrtnog stradavanja, ozljeđivanja te općenito za smanjenje kažnjivih ponašanja na europskim prometnicama. Iz sjedišta u Velikoj Britaniji svojim aktivnostima zadire u većinu zemalja Europe. Uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska uprava međimurska iskazala je interes za provođenje ovog projekta na području Međimurske županije. Kao pilot projekt on će provoditi tijekom 2017. i 2018. s tendencijom proširenja na preostali dio Republike Hrvatske.

Cilj akcije je smanjiti glavne uzročnike prometnih nesreća u kojima ljudi pogibaju, bivaju ozlijeđeni ili pak nastaju velike materijalne štete, te na prihvatljiv način mladima približiti ciljeve kampanje. Zapravo, želja je da se svim sudionicima u prometu skrene pozornost na činjenicu da se i malim pozitivnim promjenama može doprinijeti boljoj situaciji u cestovnom prometu.   

Provođenju preventivnih aktivnosti iz akcije uključila se Međimurska županija, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Grad Čakovec, kao grad prijatelj djece, te Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Kako bi projekt bio prepoznatljiv i prihvatljiv ciljanoj skupini (mladima) izrađen je promidžbeni materijal (podmetači za piće, memorijski blokovi, kalendari za 2018., fascikli, blokovi, olovke te strugalice za led).

Za petak, 3. studenoga s početkom u 12 sati u čakovečkoj Scheierici predviđena je  najava spomenutih preventivnih aktivnosti za javnost i medije. Očekuje se da će podršku provođenju ovog pilot projekta pružiti međimurski župan i gradonačelnici svih međimurskih gradova, ravnatelji srednjih škola i dakako, policijski službenici Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, koji su neposredno zaduženi za TISPOL-ove aktivnosti. Svakako, predstavljanju aktivnosti prisustvovat će i učenici, kao i predstavnici auto škola.

U noći sa 4. na 5. studenogaove godine predviđene su aktivnosti iz segmenta  „Alkohol i droga“, koje bi se provele u ugostiteljskim objektima na području Međimurske županije. S ciljem što uspješnijeg provođenja spomenutih preventivnih aktivnosti Policijska uprava međimurska upućuje poziv svim zainteresiranim vlasnicima ugostiteljskim objekata, koji žele da se u njihovim objektima provedu ove aktivnosti da počevši od  9., zaključno s 25. listopadom upute zahtjev na e-mail adresu medjimurska@policija.hr.

Ujedno, planirane su i aktivnosti s dječjim vrtićima, te osnovnim školama u kojima bi djeca prekršiteljima prometnih prekršaja uručivala promotivne materijale s pozitivnim porukama o štetnosti prometnog prekršaja kojeg su počinili (krilatica projekta „Male promjene spašavaju život“). Određene preventivne aktivnosti provodit će se i u suradnji s autoškolama.

Tijekom 2017. cilj nam je ovom kampanjom obuhvatiti i aktivno uključiti u aktivnosti sve mlade na području Županije. Obilaskom lokacija njihova okupljanja (srednje škole, ugostiteljski objekti) i pružanjem korisnih savjeta, te podjelom promidžbenog materijala želja nam je u preventivnom smislu doprinijeti većoj sigurnosti u cestovnom prometu.Vijesti za aktualni mjesec:


20.6.2018.Pleškovec - prometna nesreća
20.6.2018.Slakovec - provala u trgovinu
20.6.2018.Žabnik - krađa iz spremišta
19.6.2018.Evidentirano šest krađa
18.6.2018.Nedelišće - neovlašteno posjedovao drogu
18.6.2018.Kuršanec - napad na službenu osobu
18.6.2018.Krađe i teške krađe tijekom proteklog vikenda
18.6.2018.Prometne nesreće tijekom vikenda
15.6.2018.Kamionom udario 79-godišnjeg pješaka
14.6.2018.Mobilni preventivni centar policije“ na 20. međunarodnom sajmu poduzetništva "MESAP 2018."
14.6.2018.Rezultati akcije „Nadzor vozača pod utjecajem alkohol i/ili droga“
13.6.2018.Policijskoj upravi međimurskoj donirana dodatna oprema za Mobilni preventivni centar policije
13.6.2018.Osumnjičen za napad na službenu osobu
12.6.2018.Najava svečanog potpisivanja Darovnice
12.6.2018.Građani - odaberite lokacije nadzora brzine
12.6.2018.Pušćine – u prometnoj nesreći ozlijeđene tri osobe
11.6.2018.Provedena obdukcija nad tijelom 59-godišnjeg vozača
11.6.2018.Otok - neovlašteno posjedovao drogu
11.6.2018.Ozlijeđen 22-godišnji vozač
11.6.2018.Piškorovec - napad na službenu osobu


str.: 1 od 3. Ukupno: 42 zapisa.