POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu
20. kolovoz 2018. -

Foto: PU međimurska 

 

Danas (20. kolovoza) na konferenciji za medije, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Damir Novak prezentirao je informaciju o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Međimurske županije.

 

U razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza ove godine na području Međimurske županije smrtno je stradalo pet osoba, što je jedna osoba (ili 25%) više nego prošle godine kada smo u tom razdoblju imali četiri smrtno stradale osobe.

Unatoč ovom pokazatelju, moramo naglasiti da nekoliko godina unatrag na našim cestama bilježimo povoljno stanje u smislu smrtnog stradavanja (trogodišnji prosjek smrtnog stradavanja iznosi 6.3 osobe) tako da je time i zadovoljen i očekivani cilj Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Kada je u pitanju ukupan broj prometnih nesreća stanje je povoljnije nego prošle godine u istom razdoblju, pošto je smanjen broj prometnih nesreća za 19%, te prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 16,7% i prometnih nesreća s materijalnom štetom za 20,5%.

Kod broja ozlijeđenih osoba bilježimo za navedeno razdoblje smanjenje teže ozlijeđenih osoba za 14 osoba (27,5%) i smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za tri osobe (2,1%), tako da je ukupan broj nastradalih osoba manji za 16 osoba (8,7%).

Smrtno su stradala dva vozača bicikla, jedan vozač motocikla i osobnog vozila te jedan putnik u osobnom vozilu. Za razliku od prošle godine, ove godine do sada, na sreću, nismo imali smrtno stradalih pješaka.

Stoga, u cilju poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa u narednom razdoblju poduzimati će se aktivnosti od kojih posebno izdvajamo:

 • ciljane aktivnosti na mjestima i u vrijeme kada se događaju najteže prometne nesreće,
 • sankcionirati prometne prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća, osobito vožnju nepropisnom brzinom i vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikla),
 • posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima vozila, odnosno nepropisnom smještaju djece u vozilima).

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, stoga ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače, da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno:

 • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, te poštuju ograničenja brzine kretanja - zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom,
 • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 • koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 • koriste zaštitnu kacigu,
 • pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom
 • biciklistima savjetujemo da budu propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti.


Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Ponosni na Ponos Hrvatske
18.1.2019.Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja
17.1.2019.Provedena preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“
17.1.2019.Preventivne aktivnosti prema najugroženijim sudionicima u prometu
17.1.2019.Provedena akcija „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
17.1.2019.Pronađeni provalnici u skladište i ugostiteljski objekt
16.1.2019.Policijski službenici uhvatili bjegunca
16.1.2019. Provala u skladište
15.1.2019.Provođenje akcije „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
14.1.2019.Informacije
14.1.2019.Dvije prometne nesreće
14.1.2019.Ukradena motorna pila
14.1.2019.Obustava postupka Oglasa za prijam u radni odnos na određeno vrijeme za radno mjesto "policijski tehničar-automehaničar"
11.1.2019.Nekoliko osoba uhvaćeno u posjedovanju droge
11.1.2019.Policija nastavlja provoditi pojačane mjere u nadzoru prometa
11.1.2019.Sudar osobnog automobila i traktora
11.1.2019.Izgorjele prostorije sportskog kluba
11.1.2019.Oštetila službeno vozilo i prijetila službenici
10.1.2019.Napala i oštetila službeno vozilo Centra za socijalnu skrb
9.1.2019.Uhvaćeni i zatvoreni provalnici


str.: 1 od 2. Ukupno: 36 zapisa.