POLICIJSKA UPRAVA MEĐIMURSKA
Jakova Gotovca 7, 40 000 Čakovec, tel.: +385 40 373 111
međimurska uprava > Vijesti > Pojačane aktivnosti policije povodom „Martinja“

Pojačane aktivnosti policije povodom „Martinja“

Pojačane aktivnosti policije povodom „Martinja“
5. studeni 2018. -

Foto: PU međimurska

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske dogodilo se ukupno 545 prometnih nesreća ili 15 posto manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je bilo 639. Također bilježimo manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za šest posto. Međutim u spomenutom razdoblju u devet prometnih nesreća bilježimo 10 poginulih osoba što je za tri osobe više nego cijele prošle godine.

 

Jedan od osnovnih ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama je da se broj smrtno stradalih do 2020. godine na našem području smanji na pet osoba u odnosu na broj stanovnika u našoj Županiji. Prema tom cilju ove godine očekivana brojka trebala je iznositi 5,6 osoba međutim trenutna brojka iznosi 8,7 smrtno stradalih osoba na 100 000 stanovnika što ukazuje na nepovoljno stanje u domeni sigurnosti cestovnog prometa. 

Na ovakvo stanje, prateći trendove nastanka prometnih nesreća kroz prethodna razdoblja odgovarali smo preventivnim ali i represivnim aktivnostima. Naime, jedna smo od rijetkih Policijskih uprava koja je prepoznatljiva po preventivnim aktivnostima u prometu i brizi za poboljšanje uvjeta za sigurnije odvijanje prometa na našim cestama.

Unatoč prevenciji ali i povećanju represivnih mjera u razdoblju prvih deset mjeseci u kojem smo utvrdili 8228 prekršaja ili šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prometne nesreće sa najtežim posljedicama i nadalje se događaju.

Kao najčešće greške i uzroci prometnih nesreća prepoznati su nepropisna brzina i alkohol a poradi kojih se dogodila polovica ili 49 posto nesreća (268) od svih spomenutih prometnih nesreća (545). Preciznije kod 145 vozača u trenutku prometne nesreće bio je prisutan alkohol pa tako isti u ukupnom broju nesreća participira sa 27 posto. Brzina se kao greška javlja u 123 prometne nesreće ili u ukupnom broju nesreća participira sa 22 posto.

Što se tiče nastanka najtežih prometnih nesreća i to sa poginulim osobama kao greška u pet nesreća javlja se brzina neprimjerena uvjetima dok se alkohol kao uzrok utvrđen u tri nesreće gdje su sudionici bili pod utjecajem alkohola i izazvali nesreću sa koncentracijom iznad 1 grama po kilogramu.

Također, interesantan je podatak da su osim počinitelja prometnih nesreća same žrtve odnosno smrtno stradali sudionici, bili pod utjecajem alkohola. Tako je provedenim vještačenjima utvrđeno da je od osam smrtno stradalih osoba, u trenutku prometne nesreće njih šest (ili 75 posto) bilo pod utjecajem alkohola, što je na određeni način zasigurno doprinijelo nastanku nesreće i posljedice. Napominjemo da se za dvije smrtno stradale osobe još čeka analiza.

Zaključno, može se reći da je svaka treća ili četvrta prometna nesreća od ukupnog broja prometnih nesreća koju smo evidentirali prvih deset mjeseci dogodila poradi utjecaja alkohola odnosno brzine.           

Što se tiče represivnog djela i prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, tijekom deset mjeseci utvrđeno je ukupno 667 prekršaja. Iz utvrđenih koncentracija dolazimo do zabrinjavajuće činjenice i poražavajuće statistike a to je da je upravo utvrđeno najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola sa najvećim koncentracijama. Tako su koncentracije iznad 1,50 g/kg alkohola u krvi zastupljene sa 207 prekršaja ili 31 posto od ukupne brojke utvrđenih prekršaja, koncentracije od 1 do 1,50 grama po kilogramu sa 168 prekršaja ili 25 posto, koncentracije od 0,50 do 1 grama po kilogramu sa 165 prekršaja također sa 25 posto, dok su najniže koncentracije do 0,50 grama po kilogramu zastupljene u 35 prekršaja ili 5 posto. Treba spomenuti vozače bicikla kod kojih su utvrđene koncentracije iznad 0,50 grama po kilogramu u 55 slučajeva ili 8 posto i 37 osoba ili 6 posto koje su se odbile podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkohola.   

Isto tako u promatranom razdoblju na našim cestama uhićene su 124 osobe (53 su dovedene sudu) dok je u prostorijama policije do otrežnjenja zadržano 36 pijanih osoba. Za osobe koje ćemo u budućem razdoblju uhićivati i dovoditi Sudu i nadalje ćemo tražiti izricanje maksimalnih kazni zatvora i novčanih kazni ali i maksimalnih zaštitnih mjera zabrana upravljanja vozilom. Ovdje ću spomenuti pozitivan primjer presude prekršajnog Suda u Čakovcu koji je uhićenom počinitelju radi prekršaja u prometu izrekao kaznu zatvora 60 dana. 

S obzirom na nepovoljno stanje u cestovnom prometu prvenstveno povećanje smrtno stradalih osoba, želimo apelirati i upozoriti građane da ćemo do kraja godine nastaviti provoditi pojačane mjere nadzora i kontrola u prometu radi prevencije i sprečavanja najtežih stradavanja u prometu a prvenstveno utvrđivati prekršaje iz grupacije tzv. „četiri ubojice u prometu“ a to su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i distrakcija odnosno korištenje mobitela u vožnji.             

Također, znajući da nam se ovaj tjedan približava običaj krštenja mošta ili „Martinje“, a koje se značajnije obilježava u našem kraju, najavljujemo da ćemo nadolazeći vikend, od 9. do 11. studenoga provoditi mjere i aktivnosti u prometu, vezane uz prekršaje upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Mjere će se provoditi ispred svih policijskih postaja ali i sa „mobilnim timom“ Policijske uprave međimurske“ odnosno „presretačima“ i raspoloživom tehnikom u cilju kontinuiranog nadzora i vidljive nazočnosti na cestama. 

Na kraju, upućujemo apel svim vozačima da ne sjedaju za upravljače nakon konzumiranja alkoholnih pića odnosno da poštuju prometne propise. S obzirom da i žrtve poradi stanja kada su pod utjecajem alkohola doprinose nastanku nesreća s najtežim posljedicama, apeliramo i na sve druge sudionike, osim vozača motornih vozila, da budu odgovorniji u prometu. Isto tako, osobe koje će konzumirati alkohol upućujemo na alternativne oblike prijevoza, korištenje Taxi službi i prijevoznika koji će ih u svakom slučaju sigurnije dovesti do željenih destinacija, sve s ciljem izbjegavanja i sprečavanja neželjenih i tragičnih posljedica.
Vijesti za aktualni mjesec:


18.1.2019.Ponosni na Ponos Hrvatske
18.1.2019.Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja
17.1.2019.Provedena preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“
17.1.2019.Preventivne aktivnosti prema najugroženijim sudionicima u prometu
17.1.2019.Provedena akcija „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
17.1.2019.Pronađeni provalnici u skladište i ugostiteljski objekt
16.1.2019.Policijski službenici uhvatili bjegunca
16.1.2019. Provala u skladište
15.1.2019.Provođenje akcije „Pješaci i vozači bicikla oprez!“
14.1.2019.Informacije
14.1.2019.Dvije prometne nesreće
14.1.2019.Ukradena motorna pila
14.1.2019.Obustava postupka Oglasa za prijam u radni odnos na određeno vrijeme za radno mjesto "policijski tehničar-automehaničar"
11.1.2019.Nekoliko osoba uhvaćeno u posjedovanju droge
11.1.2019.Policija nastavlja provoditi pojačane mjere u nadzoru prometa
11.1.2019.Sudar osobnog automobila i traktora
11.1.2019.Izgorjele prostorije sportskog kluba
11.1.2019.Oštetila službeno vozilo i prijetila službenici
10.1.2019.Napala i oštetila službeno vozilo Centra za socijalnu skrb
9.1.2019.Uhvaćeni i zatvoreni provalnici


str.: 1 od 2. Ukupno: 36 zapisa.